Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Trivial Pursuit update

Το ηλιακό μας σύστημα, όπως μαθαίνουμε, δεν έχει πια μόνο 9 πλανήτες, αλλά τουλάχιστον 11 (8 ρέγκιουλαρ συν 3 πλανητίδια: dwarf planets). Από ό,τι καταλαβαίνω, το ελάχιστο απαραίτητο για να κριθεί ως πλανητοειδές ένα σώμα, είναι να τείνει ή να έχει γίνει σφαιρικός λόγω της έλξης της ίδιας της μάζας του.

Η υποβάθμιση του Πλούτωνα από planet σε planot είναι γνωστή. Η αναβάθμιση της Δήμητρας (Ceres, επειδή νομίζω υπάρχει και Demetra) από αστεροειδή σε πλανήτη ήταν κάτι που έμαθα πρόσφατα. Ο μέχρι πρότινος δέκατος πλανήτης, ήταν η Έρις, γύρω από την οποία ανακαλύφθηκε και κάποιος δορυφόρος.

Η όλη ιστορία της ονομασίας της Έριδος είναι διασκεδαστικότατη.

Αρχικά, μέχρι να πάρει επίσημο όνομα, ο πλανήτης αποκαλείτο χαϊδευτικά Ζίνα (Xena, χαϊδευτικό με τη σειρά του, φαντάζομαι, για το Polyxena). Όταν ανακαλύφθηκε ο δορυφόρος του, κι αυτός μέχρι να ονομαστεί επίσημα, αποκαλείτο Gabriela, από την σύντροφο της Ζίνα (δεν γνωρίζω αν είναι σύντροφοι μόνο στις μάχες ή και αλλού).

Με τα πολλά, η Έρις πήρε το τελικό της όνομα, το οποίο ήταν αρκετά ταιριαστό, μιας και έριδα υπήρξε, όσον αφορά την ονομασία. Ο δορυφόρος βαφτίστηκε σύμφωνα με τη μέχρι τώρα παράδοση (τέκνα, σύντροφοι και άλλα αντίστοιχα) και έλαβε το όνομα μιας κόρης της Έριδος: Δυσνομία.

Ανατριχιάζω και μόνο στο πόσο ταιριαστό είναι το όνομα της Δυσνομίας, αν σκεφτείτε πως ένας τρόπος να αποδοθεί ο όρος «δυσνομία» στα Αγγλικά, είναι η λέξη “lawlessness”.

ΥΓ Συμπλήρωμα στο προηγούμενο άρθρο: προτεινόμενες ατάκες για αεροπειρατεία χρησιμοποιώντας ένα μικρό πολυεργαλείο.

(Στην αεροσυνοδό) «Πήγαινέ με στο κόκπιτ, μωρή, μη σου κάνω κανένα ερασιτεχνικό μανικιούρ/πεντικιούρ»
(Στον πιλότο) «Αν αγαπάς το νύχι στο μικρό δαχτυλάκι του ποδιού σου, στρίψε τώρα για Βαγδάτη, μαδαφάκα.»
(Στον πύργο ελέγχου) (σιωπή, αφού έχεις χρησιμοποιήσει το σταυροκατσάβιδο για να ξεβιδώσεις τον ασύρματο)

4 σχόλια:

  1. Σερί από γαμάτα posts!!!

    Σχετικά με το Δυσνομία (πρώην Γκαμπριέλα) να προσθέσω ότι κατά όμορφη σύμπτωση , το όνομα της ηθοποιού που ενσαρκώνει την Xena είναι Lucy LAWLESS , ενώ το όνομα της αμαζόνας μάνας της ζίνας ήταν Eris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς επίσης να τρομάξεις τους πάντες ανοίγοντας ένα μπουκάλι με το τιρμπουσόν κάνοντας τον χαρακτηριστικό θόρυβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και να προσθέσω και εγώ με την σειρά μου ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους γέρους και ότι όποιος βασανίζει τα ζώα είναι ικανός για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περάστε το βέλος του mouse πάνω από τη λέξη “lawlessness” του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φλυαρείτε.